Duygusal Yeme Davranışı Nedir?
Duygusal Yeme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hiç daha iyi hissetmek için yemek yediğiniz oldu mu? Ya da stresinizi azaltmak, üzüntünüzü gidermek, çok mutlu olduğunuz için ya da kendinizi ödüllendirmek için?
Eğer fiziksel olarak bir açlık hissetmeden sadece bir duygunuzu beslemek için yiyorsanız siz de duygusal yeme döngüsüne girmiş olabilirsiniz. Duygusal yeme alışkanlığında en önemli fark ise duygular kişiyi doyurucu yemeklerden çok kişi kalorili, karbonhidratlı gıdaları, fast food ve tatlılara yönlendiriyor. Hiç üzgünken 1 tablet çikolata, yalnız ve sıkılmışsanız 1 orta boy pizza ya da çok stresli bir iş gününün ardından fast food yediğiniz oldu mu ? İşte bu durum tam da duygusal yeme dediğimiz mideden çok duyguları doyurma isteği. Sonuç ise maalesef var olan duyguların üstüne binen suçluluk ve pişmanlık hissi oluyor..
Duygusal mı Yiyorsun?
- Stresli dönemlerinde daha mı çok yiyorsun?
- Aç değilken de yemek yiyor musun?
- Daha iyi hissetmek için hiç yemek yediğin oluyor mu?( üzgün, kızgın, endişeliyken vs.)
- Kendini yemekle ödüllendiriyor musun?
- Kendini tıkanmış hissedene kadar yemeye devam ediyor musun?
- Yemek seni güvende hissettiriyor mu? Ya da bir arkadaşın gibi?
- Yemek gördüğünde çaresiz veya kontrolünü kaybetmiş gibi hissettiğin oluyor mu?
Yukarıdaki maddelerden en az 2 tanesine “evet” cevabını veriyorsanız duygusal yiyor olabilirsiniz.
Aslında yemek yemeyi bir ödül olarak görmek, kutlama için yemek ya da bir kaçış yolu gibi görmek her zaman kötü bir durum değildir. Ancak duygularla başa çıkmanız gerektiğinde ilk ve tek yöntem olarak hemen bir buzdolabına sarılıyorsanız sağlıksız bir döngüye girmiş olabilirsiniz. Her kızgın, üzgün, sıkılmış, yalnız, endişeli ve stresli hissettiğinizde ayaklarınız sizi buzdolabına götürüyorsa hem gerçek sorunu çözmeniz imkansızlaşır hem de bu döngüden çıkamayabilirsiniz.
Duygusal yeme alışkanlığınızı sağlıklı çözümlerle kontrol edemediğinizde kilo kontrolü de yemek yeme isteği de iyice zorlaşır. Ancak ne kadar kontrolü kaybettiğinizi hissetseniz de hiçbir şey için geç değil çünkü hala aşabilirsiniz. Duygularınızla baş etmenin sağlıklı yollarını keşfedebilir, anlık yeme dürtülerinizi bastırabilir ve en önemlisi duygusal yeme isteğinizin önüne geçebilirsiniz.
“Duygusal açlık yemekle bastırılamaz.”
Duygusal Açlık mı Fiziksel Açlık mı?
Duygusal yeme alışkanlığının önüne geçmenin birinci adımı duygusal mı fiziksel açlık mı hissettiğinizi ayırt etmektir. Özellikle her duyguyla başa çıkma yönteminiz artık yemek ye olduysa evet bu başta kolay olmayabilir.
Duygusal açlığı çok daha yoğun hissedersiniz bu yüzden fiziksel açlıkla karıştırılabilir. Korkmayın aşağıda bulunan birkaç taktik ile bu ikisini birbirinden ayırt edebilirsiniz.
Açlık hissi aniden mi geliyor, yavaş yavaş mı?
Duygusal açlık birden gelir, aynı ısrarcı bir dürtü ya da aşerme gibi açlık hissi sizi kontrol altına alır. Fiziksel açlık ise birden oraya çıkmaz, yavaş yavaş acıkma hissi oluşur ve duygusal açlıkta olduğu gibi bir tatmin ihtiyacı hissettirmez.
Tek bir çeşit besine mi açlık hissediyorsunuz? Yoksa herhangi bir yemek sizi doyurur mu?
Sağlıklı bir seçim olan salata veya sebze de dahil herhangi bir yemek gözünüze güzel görünüyorsa bu fiziksel açlıktır. Ancak canınız fast food, pizza ya da sufle gibi özel bir yemek hatta çoğunlukla sağlıksız kalorili ve karbonhidratlı seçim arıyorsanız, sadece “beni şu an ancak büyük bir peynirli pizza” keser diyorsanız bu duygusal açlıktır ve spesifik olarak canınızın çektiği yemek dışında bir şey yemek istemezsiniz.
Yedikten sonra pişmanlık, suçluluk veya utanç duyuyor musunuz?
Yemeği yedikten sonra bir pişmanlık hissetmiyorsanız, aç olduğunuz ve vücudunuzun buna ihtiyacı olduğunu bildiğiniz için yiyorsanız bu fiziksel yemedir. Yemekten hemen sonra inanılmaz pişmanlık ve suçluluk hissi geliyorsa bilin ki aslında beyniniz fiziksel ihtiyacınızı değil başka bir sebeple yediğinizi biliyor bu yüzden fiziksel açlıktan sonra kendinizi kötü hissetmezsiniz.
Doyma hissi oluşuyor mu?
Yedikçe daha çok yiyorsanız, tıkınırcasına yiyip karnınızın doyduğunu hissetmiyorsanız bu duygusal yemedir. Karnınızın doyduğunu hissedip orada duruyorsanız fiziksel açlığınızı bastırıyorsunuz demektir.
Bunun için Mindful Eating bölümüne göz atın!
Ne yediğinize dikkat ediyor musunuz?
Kendinizi bir anda bir paket cipsi veya bir kavanoz Nutellayı bitirmiş buluyorsanız ve bunu fark etmeden yapıyorsanız duygusal yiyor olabilirsiniz. Fiziksel olarak yemek yediğinizde duygusal yemenin aksine ne yediğinizin farkında olursunuz.
Hangi Duygular Yemeye Sebep Olur?
- Stresli bir işle ilgilenirken odaklanmak
- İşe yaramaz hissetme
- Yapacak bir şey bulamama
- Yalnızlık
- Öfke
- Üzüntü
- Mutluluk-neşe
- Kızgınlık gibi duygular kişiyi duygusal yeme davranışına sürükler.
Duygusal yemenin önüne geçmek için ne yapabilirsiniz?
- Öğünlerinizi planlayın. Ne yiyeceğinizi, hangi öğün ve hangi saat olacağını önceden haftalık olarak planlayın.
- Yemeğinizi hızlı değil yavaş yavaş, tadına vararak yiyin.
- Hareketinizi artırın. Fiziksel aktivitenizi artırmak stresi yönetmenizi sağlar.
- Kendinizi doyurun, doymadan kendinizi kısıtlamaya çalışmayın.
- Günlük protein alımınızı artırın. Kaliteli ve yeterli miktarda protein tüketmeye özen gösterin.
Tat bağımlılığını kırmak için 21 günlük ketojenik diyet uygulayarak alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Bunun için SDM Kalibra Diyeti uygulaması yapmaktayız. SDM Kalibra Diyeti’ni bizimle birlikte uygulamak için iletişim formunu doldurarak diyetisyenimiz ile görüşme sağlayabilirsiniz.