Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almamak İçin
Düzenli sigara kullanımının bırakılmasından sonra birçok kişi kilo aldığından şikayet eder. Zaten yapılan çalışmalar da sigarayı bıraktıktan sonra ortalama olarak 2-4.5 kg kilo kazanımı olduğunu göstermiştir, yani yalnız değilsiniz 🙂 Eğer siz de sigarayı bırakmak istiyor ancak kilo almanın önüne geçmek istiyorsanız veya hali hazırda bu sürecin içerisindeyseniz yapacağınız birkaç stratejik önlemle istenmeyen kilo alımının önüne geçebilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanın birden fazla sebebi vardır; bunları metabolizma hızındaki değişim, nikotinin vücuda etkileri, değişen beslenme alışkanlıkları, tat ve kokunun geri gelmesi, ağız tiryakiliği olarak sıralayabiliriz. Önce durumun neden kaynaklandığını bilimsel olarak anlayalım.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Metabolizma Yavaşlar
Nikotin vücuda alındığında ortalama olarak %7-15 arasında metabolizma hızını artırır. Nikotin girmediğinde ise bu hız doğal olarak düşüşe geçer yani metabolizma aynı oranda yavaşlamaya başlar. Metabolizmanın yavaşlaması demek vücudun daha az kalori yakması demektir. Yani aynı miktarda kalori alsanız dahi vücudunuz daha azını harcayacağı için kalori alım dengesine bağlı olarak kilo artışı görülebilir. Extra her 7000 kalori vücuda 1 kg kazandırır gibi basit bir hesap yapabiliriz. O halde metabolizma hızını artırmak veya kalori alımını kısmak bu denklemde yapacağınız en basit çözümdür.
Sigara içmek aynı zamanda iştahı baskılar, yani acıktığınızı daha az hissedersiniz. Bıraktığınız zamansa iştahta artış görülmesi normaldir. Bu iştah artışını çok iyi yönetmeniz ve kalorisi yüksek yağlı ve şekerli besinleri sigaranın yerine koymamanız gerekir.
Kilo Alımının Önüne Nasıl Geçebilirsiniz?
- Günlük harcadığınız kalori miktarını artırmalısınız. Fiziksel aktivite bunun en basit yoludur. İlla bir spor salonuna gitmenize gerek yok, günlük adım sayınızı artırmaktan tutun, hareket edeceğiniz herhangi bir hobi veya aktiviteyle de harcadığınız kaloriyi artırabilirsiniz.
- Yeterli ve kaliteli uyku metabolizmanızı ve vücudunuzu zinde tutacak, kilo almanıza engel olacaktır.
- Bol su tüketmeniz yine metabolizmanız için yapmanız gereken ilk adımlardan biridir. Susamayı beklemeden yanınızda bir su şişesi bulundurarak içtiğiniz su miktarını kontrol edin ve günlük 2 L ‘nin altına düşmemeye özen gösterin.
- Sigarayı bıraktıktan sonra en çok yaşanılan alkol ve şekerli içeceklere yönelme yanılgısına düşmeyin 🙂 Bunun yerine bitki çaylarını, şekersiz soğuk çayları deneyebilirsiniz.
- Mutfağınıza sağlıklı yiyecekler, ara öğünler, mevsim meyve ve sebzelerini alın, bu sayede canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde elinizin altında sağlıklı tercihler olacaktır.
- Öğünlerinizi planlayın, acıkmayı beklemeyin. Fizyolojik olarak kendinizi doyurun ki hem psikolojik hem fizyolojik açlıkla baş etmeye çalışırken şekerli besinlere yönelmeyin.
- Şekersiz sakızlarla ağız alışkınlığını yönetmeye çalışın. Sigara içmek istediğinizde sakız çiğneyebilirsiniz.
Nikotinin vücuda bir diğer fazla bilinmeyen etkisi ise bağırsak düzenindeki değişim. Nikotin yoksunluğu durumunda gaz, şişkinlik ve kabızlık görülebilir. Bu sizi hem olduğunuzdan kilolu gösterir hem de rahatsız eder. Ancak birkaç hafta içerisinde geçecek bir durumdur, o zamana kadar probiyotik gıdalardan veya takviyelerden destek alabilirsiniz.