Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Ketojenik Diyet, günlük alınan karbonhidratın 40-50 gramın altında olduğu, protein ve yağın çok yüksek oranda alındığı bir diyet yöntemidir. Ketojenik diyetin amacı, vücudun ketojenez dediğimiz bir yağ yakma mekanizmasına girmesidir.

Normal bir diyette, sağlıklı bir vücut enerji üretmek için ilk önce karbonhidratları kullanır. Yediğimiz her besinden karbonhidrat aldığımız için vücut bu karbonhidratları kullanır. Alınan karbonhidratın fazlası ise yağa çevrilerek vücutta depolanır. Besinlerle alınan karbonhidrat 50 g’ın altına düştüğünde, besinle alınan karbonhidrat çok azaldığı için vücut ortalama 4-5 günde karbonhidrat depolarını kullanarak boşaltır. Bu depolar boşaldıktan sonra, vücudun ikinci enerji kaynağı olan depolanmış yağları yakmaya başlarız. İşte bu sürecin başlaması ketojeneze girdiğimiz anlamına gelir. Ketojenezde iken sadece depo yağları yakarak enerji sağlarız. Ancak diyete devam ederken, karbonhidratı fazla kaçırdığımızda ketojenez durur ve vücut tekrar aldığı karbonhidratı yakmayı tercih eder. Süt, yoğurt,peynir, birçok sebze, meyve, tahıllar hepsi karbonhidrat içerdiği için bu besinler diyette tüketilmez. Bu sebeple ketojenezde kalabilmek çok katı bir diyet programı gerektirir.

Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Ketojenik diyette yenilen besin grubu oldukça kısıtlıdır.

Ketojenik Diyette Yasaklar

Ketojenik diyette karbonhidratı çok düşük olan besinler dışında neredeyse tüm besinler yasaktır. Yasak olmasının sebebi karbonhidrat içermesi ve ketojenezi bozmasıdır. Bu besinlerden herhangi biri tüketildiğinde vücut yağları yakmayı durdurarak, besinden aldığı karbonhidratı yakmaya başlar.

Meyveler, kek, dondurma, şekerleme, çikolata, bisküvi gibi şekerli besinlerin hiçbiri tüketilmez. Süt ürünleri, alkol, diyet içeceki sakız ve tatlılar, ketçapi mayonez, hardal, barbekü gibi soslar, patates, havuç gibi karbonhidratı yüksek sebzeler, kuru fasulye, mercimek, bezelye, nohut gibi tahıllar, gevrek, pilav. makarna, ekmek grubu da bu diyette tüketilmemelidir.

Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Ketojenik diyette karbonhidrat miktarı hiç olmayan veya çok az olan protein ve yağ grupları yenir. Ancak bu besin gruplarının neredeyse tamamı hayvansal gıdalardır. Bu sebeple yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Doymuş yağ alımı arttığında kolesterol, trigliserid gibi kan değerleri olumsuz etkilenir. Kan değerlerine ve sağlığa olumsuz etkileri olabileceği için bir beslenme uzmanı kontrolünde veya öğün yerine geçen gıdalarla uygulanması daha doğrudur.

Et, tavuk, balık, yumurta, yağ, tereyağ ve karbonhidratı çok düşük sebze grubu tüketilir. Avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, tereyağ, krema, mozarella, badem, ceviz, kabak çekirdeği, kırmızı et, dana eti, domuz eti, sosis, tavuk, hindi, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, semizotu, lahana, pazı) kıvırcık, maydonoz, dereotu, göbek salata), salatalık, biber, kabak, mantar, brokoli, bamya, turp gibi karbonhidratı düşük sebzeler bu diyette tüketilebilir. Ayrıca toz baharatlar da serbesttir.

Ketojenik Diyet Zararları

Ketojenik diyette tüketilen besin grubu çok sınırlı olduğundan bilinçsizce uygulandığında farklı sağlık problemleri doğurabilir. Proteinin fazla veya eksik alınması böbrekleri yorabilir veya kas kaybına sebep olabilir. Doymuş yağın fazla alımı kolesterol, trigliserid değerlerini artırabilir. Vitamin ve mineral alımı eksik kalabilir, buna bağlı halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı görülebilir.

Bu yan etkilerin olmaması adına program çok iyi planlanmalıdır. Ancak yine de uzun süre uygulanması zor bir diyettir. Düşük kalorili ketojenik diyet ise bu yan etkilerin yaşanmadığı ve yalnızca beslenme uzmanı kontrolünde uygulanan bir diyet programıdır. SDM Kalibra Diyeti, düşük kalorili ketojenik diyete uygun gıdalarla uygulanan bir ketojenik diyet çeşididir. SDM Kalibra Diyeti nedir ve nasıl uygulanır yazımız için tıklayınız.

Ketojenik Diyet Örneği

Kahvaltı
Mantarlı Omlet
Lor peyniri Salatası (maydonoz ve zyağı ile)

Öğle
Izgara tavuklu, zeytinli yeşil salata (zyağ, limon ile)

Ara
Keto Bar (SDM Kalibra çikolata bar olabilir)

Akşam
Fırında limonlu somon
Ispanak kavurma
Soya filizli yeşil salata

Bu diyet listesi bir günlük örnek olarak hazırlanmıştır. Boyunuza, kilonuza ve metabolik durumunuza göre bir beslenme uzmanı tarafından planlanan ketojenik diyet programı uygulamanız sağlığınız için daha doğru olacaktır.

You cannot copy content of this page