Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeliyim? Bağışıklığımı Nasıl Güçlendirebilirim?

Bağışıklık sistemi adı üzerinde birbiriyle uyum içinde işleyen karmaşık bir sistemdir ve tek bir ograndan oluşmaz. Bu yüzden bağışıklık sistemini ilgilendiren tüm metabolik olayların birbirini desteklemesi ve düzenli şekilde çalışması gerekir. Bu yüzden yedikleriniz, fiziksel aktifliğiniz,psikolojik stres seviyeniz hepsi olumlu veya olumsuz bağışıklığınızı etkiler. O halde özetle neler bağışıklığımızı güçlendirir sıralayalım:

  • Bol su tüketimi; susuz kalmak dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon baş ağırısı, fiziksel performanstan düşüş, böbrek sağlığı, psikolojik modumuzda ve odaklanmada düşüşe sebep olur.
  • Vitamin ve mineralleri eksiksiz almak; Burada meyze-sebze grubunu yeterli miktarda tüketiyor olmak önemli. Eğer yeteri miktarda yediğinizi düşünmüyorsanız vitamin-mineral takviyelerinden faydalanabilirsiniz.
  • Düzenli egzersiz; burda her gün fitness salonlarında 2.5 saat geçirmenin düzenli egzersiz olduğu yanılgısına düşülüyor ancak yanlış. Haftada 3-4 gün 40 dk-1 saat arası hafif-ort tempoda egzersiz kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bisiklet, yürüyüş, yüzme gibi aktiviteler yapılabilir. Spor salonuna gidiyorsanız kuvvet antrenmanı veya kendi ağırlığınız ile yapacağınız egzersiz de yeterli olacaktır. Haftalık iphonelarınızda ekranda geçirme sürenizi kontrol ederseniz oradan keseceğiniz 3-4 saat hayatınızı değiştirebilir 🙂
  • İdeal kiloda olmak; vücudumuz tüm sistemlerin optimize şekilde çalıştığı bir metabolizmadan oluşur. Burada eksiklik veya fazlalık çalışma fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir. Ciddi anlamda fazla kilonuz varsa bu hem bağışıklığınızı düşürecek hem de ileriki dönemde diyabet, karaciğer ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlayacaktır.
  • Yeterli uyku; metabolizmamızın doğru çalışması için günde en az 6 saat uykuya ihtiyaç duyarız. Daha az uyuduğumuzda bağışıklık sistemimiz de olumsuz etkilenir.
  • Alkol tüketimi; alkol içecekseniz bira gibi şişiren ya da faydası olmayan şekerli kokteyller yerine kırmızı şarap tercih edebilirsiniz. Kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol iyi bir antioksidandır. Hem kansere karşı koruyucu özelliği vardır hem de kandaki omega-3 miktarını artırır. Günlük olarak kadınların 1, erkeklerin 2 kadeh şarap tüketmesi uygundur.
  • Temizliğe dikkat etmek; gün içinde ellerimizle her yere dokunuyoruz, sık sık elleri yıkamak dışardan gelecek mkroplara karşı korunmamızı sağlar.
  • Çinko, selenyum, demir, folik asit ve A, C, E vitaminlerinin eksikliğinin olması; bu mikrobesin öğrelerinin eksikliği de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Yemeliyiz?

Bağışıklığı güçlendirmek için özellikle antioksidan ve liften zengin, C vitamini içeren besinler bağışıklığı destekler. Meyze, sebze, kuruyemşler ve baklagiller bu içerikler bakımından zengindir.

C vitamininden zengin besinler; özellikle asidik meyveler C vitamini açısından zengindir. Greyfurt, portakal, mandalina, limon ve lime C vitamini yüksek meyvelerdir. Kırmızı biberse bu meyvelerden 3 kat daha fazla C vitamini içerir.

Sağlıklı Yağlar; zeytin yağı, somon gibi yağlı balıklar ve chia tohumu antiinflamatuar özellik taşır.

Probiyotik ve fermente besinler; yoğurt, kefir, probiyotik takviyesi ve turşu sindirim sistemini düzenler. Bağırsakl sağlığı doğrudan bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

Rafine şeker ve şeker ilaveli besinler fazla kilo alımına ve dolaylı olarak diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına sebep olur bu da bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.

Brokoli, ıspanak, sarımsak, zencefil, yoğurt, badem, ay çekirdeği, yeşil çay, papaya, kivi, tavuk, kabuklu deniz ürünleri de bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerdir.

Bağışıklık Güçlendiren Örnek Menü

Sabah

1 bardak yeşil çay,

Zyağ ve baharatlı lor peyniri

Domates, salatalık, roka, maydonoz (limonlu)

Tam tahıllı veya chialı ekmek

Ara

Yeşil çay

Badem

Öğle

Limon ve sirkeli bol yeşil salata

Tavuk ızgara

Ara

Kefir veya yoğurt

Mandalina veya kivi

Akşam

Fırında somon

Ispanak sote (pulbiber ve sarımsaklı)

Fırında patates

You cannot copy content of this page