duygusal yeme

Aralıklı Oruç ( IF Diyeti) Nedir? IF Diyeti Nasıl Uygulanır? IF Diyetinin 10 Faydası

Aralıklı oruç yani intermittent fasting (IF) günün belirli saatlerinde kalori alımını kısıtlamaya dayalı bir diyet sistemidir. Ne yendiği, ne kadar yendiğinden ziyade hangi saat aralıklarında yendiği önemlidir. Yani kalori, protein, karbonhidrat hesabı yapılmaz. Bu metodun da kendi içerisinde çeşitleri vardır 16/8, 5:2 gibi. Oruç kavramı aslında yıllar boyu sindirim sistemi ve beyne olumlu etkilerinden dolayı tercih edilmiş, birçok dinde de tavsiye edilen ve sağlığa faydaları kanıtlanmış bir beslenme şeklidir. Son yıllarda ise popülerliğini kilo verme ve yağ yakımındaki etkisine borçludur.

16/8 Aralıklı Oruç Nasıl Uygulanır?

Günün 8 saatinde kalori alımının yani yeme içmenin serbest olduğu, geri kalan 16 saatte ise kalorili içecek veya yiyeceğin tüketilmediği bir beslenme biçimidir. Bu kısıtlamanın olduğu 16 saatin içerisinde kalorisi olmayan sade kahve, çay,bitki çayı, maden suyu, su gibi içecekler serbesttir. Burada çok katı bir diyet listesi bulunmadığından aslında birçok zayıflama diyetine göre uygulanışı oldukça basit ve pratiktir.

IF Diyeti Öğün Saatleri

Popüler olarak kullanılan aralıklı oruç öğün saatlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 07:00-15:00
  • 09:00-17:00
  • 14:00-22:00
  • 12:00-20:00

Ancak hayata adapte edilişi ve uykuda geçirilen saatleri de düşünürsek en çok 12:00-20:00 arası tercih edilmektedir. Burada kahvaltı atlanır ancak öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğün de yapmak için gayet uygun saatlerdir. Burada IF Diyetinin avantajı kendi düzeninize göre öğün saatlerini seçebiliyor olmanız.

IF Diyeti Örnek Menü

Her ne kadar IF Diyetinde kalori ve besin hesaplamasına gerek yok desek de sağlıklı olan kilo kaybı için öğün yapılan saatler arasında kaliteli besin gruplarından tüketmek oldukça önemli. Besin değeri yüksek, protein içeriği yeterli ve dengeli bir diyet listesi oluşturulmalı.

IF Diyeti Diyet Listesi

IF Diyeti Bir Günlük Örnek Menü

Kahvaltı – 12:00

-Sahanda Peynirli Yumurta
-5 adet Zeytin
-2-3 adet Ceviz
-1 adet Hindi Füme
-Domates-Salatalık-Maydonoz (zyağ ve limonlu)

Ara – 16:00

-1 adet Mevsim Meyvesi veya Protein Bar
– Süzme Yoğurt
-Yulaf

Akşam – 20:00

-Tavuk/Et/Balık Izgara
-Pirinç/Kinoa
-Sebze Sote
-Yeşil Salata

*Şekersiz, sütsüz ve kalorisiz çay/kahve/bitki çayı serbest. Mümkün olduğu kadar işlenmiş gıdalardan uzak durmak diyete uyumu kolaylaştıracaktır.

Aralıklı Oruç doğru uygulandığında birçok fayda ve kilo kontrolü sağlar. Ancak yine de belirli bir hastalık, ilaç kullanımı, hamilelik, emzirme dönemi gibi durumlarda kesinlikle uygulanmamalı ve doktora danışılmalıdır. Şeker hastalığı, insülin direnci, hipoglisemi gibi durumlarda ise bir beslenme uzmanı eşliğinde uygulanabilir.

You cannot copy content of this page