Polikistik Over ve Beslenme İlişkisi
Polikistik over günümüzde neredeyse her 10 kadından birinde görülmekte ve her gün bu sayı artmaktadır. Kadınlarda en yaygın görülen bu durum beslenmeyle de çok yakından ilişkilidir. Peki beslenme ile kontrol altında tutulabilir mi, belirtileri azaltılabilir mi, polikistik over ve beslenme ilişkisi nedir buna bakalım.
Polikistik over(PCOS) in birden fazla çeşidi olmakla birlikte en sık karşılaşılan insülin direncinin de eşlik ettiği ve andojen hormonlarının gereğinden fazla üretildiği durumdur. PCOS’lu kadınların ise %50’sinin fazla kilolu veya obez olduğu bilinmektedir.
Beslenme Alışkanlıkları Polikistik Over Sendromunda Etkili Olur mu?
PCOS’lu bireylerin neredeyse hepsinde insülin seviyeleri normalin üzerinde seyreder. İnsülin vücutta kanda dolaşan şekerin düzenlenmesini sağlayan bir hormondur. Eğer vücut yeterli insülin üretemezse ya da fazla kiloya bağlı olarak vücutta insülin direnci varsa kan şekeri dengelenemez.
Seçilen besinler, doğru ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ile kombine edildiğinde vücut ağırlığının azalmasını ve dolaylı olarak insülin direncinin kırılmasını da destekler. Bu sebeple doktorunuzun tavsiye edeceği doğru tedavi yönteminin yanında;
-Anti-inflamatuar besinleri diyetinize ekleyerek,
-Yanlış besinlerden kaçınarak,
-Haftada 120-150 dk egzersiz yaparak kilo veriminizi artırır PCOS’un sebep olduğu yan etkilerin azalmasını destekleyebilirsiniz.
Polikistik Over Sendromunda Hangi Besinler Tercih Edilmeli/ Edilmemeli?
Lif içeriği yüksek gıdalar;
Brokoli, karnıbahar, yeşil yapraklı sebzeler, badem, fasulye, mercimek
Kaliteli protein kaynakları;
Yağ içeriği düşük balık çşitleri, tavuk, süzme yoğurt, tofu
Anti- inflamatuar besinler;
Mor meyveler (frambuaz, yaban mersini, böğürtlen), çilek, ıspanak, badem, ceviz gibi kuruyemişler, sarımsak
Rafine şeker içeren besinler tüketilmemeli;
Beyaz ekmek, beyaz un içeren gıdalar, şekerli atıştırmalıklar tüketilmemeli.
Sadece şeker değil, tatlandırıcılardan da uzak durulmalı. Tatlandırıcılar sükroz, sükraloz, aspartam, mısır şurubu, dextroz isimleri ile etikette yer alır.
Durum buğdayı ya da durum unundan yapılan makarna çeşitleri yerine siyez unu, karabuğday unu, hindistan cevizi unu, amarant unu, nohut unundan yapılan besinler tercih edilebilir.