Stresle Gelen Yeme İsteğini Nasıl Bastıracağız?

Kendinizi hiç bir paket cipsin içine gömülmüşken ya da bir kalıp çikolatayı 5 dk. içinde bitirirken buldunuz mu? Ve bunlar olurken değil de bitirdikten sonra fark ettiniz mi? Stres altındaysanız bu yeme davranışı çok normal.
Amerikan Psikoloji Derneğine göre stresli dönemden geçen kişilerin %37’si fazla yeme ya da sağlıksız besinlere yönelme eğilimi gösteriyor. Yani endişelenmeyin, günümüz şartlarında hepimiz hayatımızda en az bir kez bu dönemden geçmişizdir .. 🙂 Böyle bir dönem sonrası kilo almak da çoğu zaman kaçınılmaz oluyor.

Stres vücutta kortizol hormonu dediğimiz stres hormonunun salgılanmasına yol açar. Kortizol hormonu açlık-tokluk sinyalleri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Açlık sinyallerinin artışı kortizon hormunuyla doğru orantılıdır. Bu sebeple stres dolaylı olarak aslında açlık sinyallerininde sürekli olarak vücutta dolaşmasına ve daha fazla yiyerek kilo almaya neden olur. Biz ne kadar bunun psikolojik olduğunu bilsek de son çalışmalar yemek yemenin fizyolojik olarak da stres hormonu salgısını azalttığını göstermiştir. Doyduğumuzu anlamımızı ve tokluk sinyalini beyne iletilmesini sağlayan leptin hormonudur. Bu tokluk hormonu kortizol yüksekliğinde beyne yeterli miktarda iletilemez ve kişi doyduğunu hissedemez. Bu yüzden stres sebepli yediğimizde tokluk sinyalimiz ulaşamadığından bir anda bütün yemeği bitirmiş buluyoruz kendimizi.

Stres ile aniden gelen yeme isteğini bastırmak için yeme düşüncesi ile eylem arasına zaman koymak gerekir. Yani o anda gerçekten fiziksel bir açlık mı duygusal bir açlık mı bunu ayırt etmek gerekiyor. Fiziksel olarak açlık hissetmiyorsanız sizi oyalayacak başka bir aktiviteye yönlenmeniz yeme isteğinizi unutturabilir. O sıkıntının bastığı ve kalkıp “bari bir şeyler yiyim” dediğiniz anda sevdiğiniz birini arayabilir, internette merak ettiğiniz bir konuyu araştırabilir, yürüyüşe çıkabilir, cilt bakımı-saç bakımı yapabilir veya bir sonraki öğün için sağlıklı bir tarif araştırabilirsiniz. Stres ile yemek yeme düşüncelerinizi bastırmak için aslında vücudunuzu beslemek için yemek yediğinizin, sağlıklı, sürdürülebilir ve dengeli beslenmeniz gerektiğinin bilincinde olmalısınız. İlla ki o an yemek yemek istiyorsanız farklı alternatifler deneyin. Mesela canınız patates cipsi çekiyorsa patatesi ince doğrayıp fırında yapmayı deneyebilirsiniz.


Sağlıklı tariflere buradan göz atabilirsiniz.


Ancak stresin vücuda tek zararı yemek yeme ile kilo aldırma değil maalesef. Genel ruh hali, konsantrasyon, bağırsak sağlığı gibi bir çok durum stresten negatif etkilenir. Bu yüzden genel bir sağlık için öncelikle stres yönetimine odaklanılmalı.

Stresi Nasıl Yöneteceğiz?

Stres yönetimi için çeşitli teknikler ve eğitimler mevcut. Gün içerisinde hatta çalışırken bile kolayca uygulayabileceğin birkaç tekniğe beraber bakalım.

1.Derin nefes al
2. Kasların için esneme hareketleri yap
3.Meditasyon yap
4.Hayal kur
5.Yoga yap
6.Mindfulness egzersizi dene
7.Kendi kendine masaj yap
8.Dinlendirici müzik dinle

You cannot copy content of this page