Günde Bir Öğün Beslenmek Kilo Verdirir mi?
Kilo vermek için çeşitli popüler diyetler, oruç diyetleri, ilaçlar, iğneler ve mide ameliyatları, günde bir öğün beslenmek gibi yöntemlere başvuruyoruz. Ancak bunlar sağlığımızı olumlu etkiliyor mu? yan etkileri var mı? kilo verdikten sonra bu sorular birçok kişi için önemini kaybediyor.
Kilo vermek en basit mantığıyla alınan ve harcanan enerji dengesindeki açıkla gerçekleşir. Yani aldığınız enerji, harcadığınız enerjiden azsa vücut kilo kaybeder. Enerjiyi ise kalori yoluyla yediğimiz besinlerden alırız. Enerji açığı yaratarak kilo vermenin 2 yolu vardır; ya aldığınız kaloriyi kısıtlarsınız ya da harcadığınız enerjiyi düzenli egzersiz veya herhangi bir fiziksel aktivite ile artırırsınız.
Günde bir öğün beslenmek, kilo vermek için başvurulan yöntemler arasında popülerliğini artıran bir yol oldu. “Intermitten fasting” yani “aralıklı oruç” mantığında ilerleyen ancak çok daha katı olan bu diyet yönteminin asıl amacı gün içinde alınan kaloriyi kısıtlamak. Günde bir öğün beslenen birçok kişi gün içinde normalde alacağından daha az kalori alacağı için kilo verir. Günün belirli bir saati, bu akşam yemeği veya kahvaltı olabilir, bir öğün yenilir, günün geri kalan saatlerinde ya hiç kalorili besin alınmaz ya da düşük kalori içeren bir ara öğün yapılır. Aralıklı oruçta ise genellikle günün 8 saati kalori alınır, kalan 16 saatte kalori içeren herhangi bir besin tüketilmez.
Günde Bir Öğün Beslenmek Sağlıklı mı?
Sağlıklı bireyler için günün uzun bir bölümünde kalori almamak yani bir çeşit “aralıklı oruç” uygulamak yağ kaybı yaratabilir. Peki yağ kaybederken sağlığınıza ne gibi bir etkisi olur? Kilo vermek için günde bir öğün beslenen kişiler psikolojik ve fizyolojik açlığı bir arada hissedeceği için o tek öğünde sağlıklı seçimler yerine yüksek kalorili, şekerli ve yağlı gıdaları tercih etmeye daha yatkın olacaktır. Günde sadece bir öğünde, günlük alınması gereken bütün makrobesin öğeleri (protein, yağ, karbonhidrat) ve mikrobesin öğeleri (vitamin,mineral) çok büyük ihtimalle eksik kalacaktır. Ayrıca bazı çalışmalar gösteriyor ki günde 3 öğün yemek yerine tek öğün yemek açlık kan şekerini artırabilir, insülin duyarlılığını azaltabilir, hatta tokluk sinyalinden sorumlu tokluk hormununun iletimini bozabilir. Zaten kişinin halihazırda insülin seviyeleri normalin üzerinde seyrediyorsa, tip 2 diyabeti veya herhangi bir metabolik bozukluğu varsa tek öğün beslenmek metabolizmayı daha da içinden çıkılamaz bir duruma getirebilir.
Yani özetleyecek olursak evet günde tek öğün beslenmek kilo verdirir ancak kalori kısıtlamak için başvurulan bu yöntem yerine aşağıda sayacağım alternatif yöntemleri deneyerek daha sağlıklı kilo kaybedebilirsiniz.
- Tek öğün yerine 8/16 saatlik aralıklı oruç diyeti uygulanabilir.
- Akşam üzeri 4 saatlik kalori kısıtlaması yapmak kalori alımını azaltır.
- Gün içinde yiyeceğiniz öğünlerin kalorisi azaltılabilir.
- Harcadığınız enerjiyi artırarak bunu akıllı saat veya akıllı telefondan takip edebilirsiniz.
- Günde 2 ana öğün, bir sağlıklı ara öğün tercih edilebilir.
Kalori kısıtlamak için bir diyet yöntemi tercih edecekseniz SDM Kalibra nın düşük kalorili gıdalarından da faydalanabilirsiniz.
Online diyet hakkında daha fazla bilgi almak ve diyete başlamak için “online diyet” yazımızı okuyabilirsiniz.